”Jesus var bara en vanlig människa, inte gudomlig”

”Jesus var bara en vanlig människa, inte gudomlig”

Vad får dig att tro det? Vad var han då?

  • En vis morallärare? Det stora problemet med den uppfattningen är att Jesus påstod sig vara Gud. Jesus påstod det massor av gånger, t.ex. att han är ett med Gud, är Guds son, har rätt att förlåta synder, ska döma levande och döda. Ingen är vis om han så i grunden misstar sig om vem man själv är.
  • Lögnare? Kanske han lurade alla att han var Guds son för att försöka få några fördelar av det? Men Jesus försökte inte få några fördelar alls. Han gjorde allt han kunde för att inte få politisk makt.  Han ville inte ha pengar. Så i så fall hade han inget att vinna på det, utan allt att förlora.
  • Galen? Jesu familj trodde faktiskt att han var galen först. Men de ändrade sig efterhand och började tro på honom. Vi hittar inga tecken på galenskap hos honom. Snarare tvärt om. Hans vishet tycks i stället gå långt utöver det vanliga.
  • Mystiker? Typ en panteistisk guru av New Age-typ, som menade sig vara gudomlig på samma sätt som alla andra människor och naturen är gudomlig? I så fall måste Jesus ha varit en av världshistoriens sämsta lärare, eftersom han i så fall missförståtts av alla som hörde honom och alla som tagit del av hans lärjungars memoarer i 2000 år tid!
  • Guds son? Det tycks som om det enda alternativet som återstår är att han var den han utgav sig att vara. Detta är den teori som får alla pusselbitar att falla på plats, om vi  inte utifrån vår egen världsbild redan har bestämt oss för vem Jesus kan eller inte kan vara.

Se vidare Tobias Sunnerdal ”Liten handbok” s 98-102.

Lämna ett svar