Islam: Hur förklarar man för en muslim?

Islam: Hur förklarar man för en muslim?

Kristendomens centrala anspråk förkastas uttryckligen av islam. Den islamska läran står i direkt kontrast till kristendomens huvudbudskap. Om det kan bevisas att kristendomen är sann så motbevisas islam, och vice versa.

Kristendomens centrala anspråk handlar om vem Jesus (”Isa”) är. Det står om Jesus i Koranen, nämligen i Marias sura (sura nr 19), men det är en annorlunda berättelse än vad som framgår av Bibeln. Kristendomen påstår följande om Jesus:

 • Jesus dog verkligen på korset.
  • Förnekas av koranen (4.157)
 • Jesus uppstod från de döda.
  • Förnekas av koranen (4.157)
 • Jesus gjorde anspråk på att vara Gud.
  • Förnekas av koranen (5.116)

(För stöd för de kristna påståendena, se inlägget ”Jesus har inte återuppstått från de döda”):

Det är också vanligt att muslimer menar att nya testamentet (NT) (Ingil, evangeliet) har ändrats genom historien och inte är att lita på. Däremot använder muslimer själva gamla testamentet (GT), så GT har de inga problem med. Ang NT, se inläggen ”Evangelierna skrevs långt efter Jesus” och ”Nya testamentet är påhittat av galna kristna”.

Andra viktiga skillnader:

 • En from muslim betonar underkastelse och behovet att följa koranen till punkt och pricka. Den enda vägen till himmelriket är att göra fler/tyngre goda gärningar än onda – man får se på domens dag vad som väger tyngre. Enda säkra sättet är att dö i jihad. Kristendomen lär att gärningar aldrig kan leda till himmelriket, utan det är tro (tillit) till Jesus som räddar.
 • För muslimen är Jesus en viktig (den viktigaste?) profet, men absolut inte Gud eller Guds son som kristna tror.
 • Muslimen har ofta svårt med att Jesus skulle vara Guds ”son”. De tolkar ofta begreppet ”son” som kroppslig son, dvs som kommit till via samlag mellan en man och en kvinna. De kan inte tänka sig att Gud (som är ande) kan ha haft kroppsligt samlag med en kvinna (Maria). Kristna menar att Jesus är Guds son i andlig bemärkelse, och som funnits tillsammans med Gud Fadern i evighet – inte att han blev till i samband med att han föddes som man på jorden.
 • En kristen menar att man kan lära känna Gud personligen, något som är omöjligt enligt Islam.
 • Treenigheten är väldigt svår att förstå för muslimer. Det finns bara en Gud, hur kan han vara både en och tre samtidigt, undrar muslimen ofta.

Taktik: Fokusera på Jesus. Undvik att kritisera koranen eller Muhammed.

Se vidare Nabeel Qureshi ”En enda Gud – Allah eller Jesus”, sid 168-169.

2 svar på ”Islam: Hur förklarar man för en muslim?

Lämna ett svar