Att växa i tro

Att växa i tro

Vad är viktigast för att jag ska växa i min tro, och komma närmare Gud?

Vi som känner Gud vet att det finns inget härligare än att få vara i Hans närhet, han som har skapat allt, inklusive dig och mig. hans kärlek är så intensiv och underbar att det inte går att beskrivas. Så hur gör vi för att komma närmare honom? För att växa i tron?

För ett par veckor sedan på vårt Life gruppmöte, som nu under corona-pandemin är on-line, så delade min syster Sheila ordet. hon berättade om vad som är viktigast för att växa i tron. Det visade sig vara väldigt likt vad jag själv har tyckt och tänkt och förklarat genom åren, under rubriken hur du och jag kommer närmare Gud. Hennes minipredikan inspirerade mig att skriva detta inlägg.

Jag känner många härliga systrar och bröder i tron, många har jag känt i många år. Vissa växer i tron och kommer allt närmare Gud, och jag märker en stor kärlek i dem, en vishet, och upplever att det händer en mycket kring dem, de är superintressanta att umgås med – de är kämpar i Guds rike, och Guds atmosfär omger dem. Andra upplever jag står och stampar. De har en del tro, men det händer väldigt lite omkring dem. De pratar mest om världsliga saker, det sprakar inte alls lika mycket om dem. Så vad är skillnaden?

Jag vill påstå att flera saker är viktiga för att växa i tron. Den första punkten är att läsa bibeln. Där finns Guds ord. Läs och förstå. Be Anden vägleda dig. Ju mer desto bättre. Du kan läsa på olika sätt som kompletterar varandra. Dels kan du läsa från pärm till pärm. Det ger ett sammanhang och en överblick. För mig tar det ca ett år att läsa igenom hela bibeln med den fart jag läser. Det går också bra att följa någon bibelläsningsplan som också går igenom hela bibeln, men blandar lite från olika delar så att man får lite omväxling mellan alla olika genrer som finns i bibeln. En del är tungt, annat lättare, en del är långa uppräkningar, annat är poesi, en del är historiska beskrivningar, annat är förmanande, en del är konkret annat är abstrakt. Alla hjälper till att belysa vem Gud är från olika vinklar.

Ett annat sätt att läsa är att studera en viss fråga. Vad står det i Bibeln om just detta ämne som intresserar dig nu? Du kan med fördel använda ett bibelstudieprogram på datorn eller app på mobilen/läsplattan. Jag gillar ett program som heter e-Sword som kan du kan ladda ner gratis till din dator.

Den andra punkten för att växa i tron är att umgås med Gud i bön och lovsång. Utgjut ditt hjärta, ditt innersta för Gud. Tala med honom. Berätta att du älskar honom. Ge honom ära och lov. Berätta om dina bekymmer i livet och be om hans hjälp med dem. Håll inget hemligt för Gud. Han vet ju ändå allt om dig, men vill ändå att du öppet och frivilligt delar allt med honom. Be för nära och kära. Be att han hjälper dig att komma närmare honom.

Den tredje punkten är att umgås aktivt med andra kristna troende. Samlas, gärna i mindre grupper, två personer är helt ok, för att tillsammans prata om Gud, diskutera och samtala om vilka insikter ni har om Gud. Berätta (vittna) för varandra om vad han gör i era liv just nu. Lovsjung och tillbe honom tillsammans. Be för varandra tillsammans.

Dessa är de tre viktigaste punkterna för att växa närmare Gud, särskilt om du är rätt ny i tron, eller börjar från en ”låg” nivå av tro. När jag märker att någon inte växer, står och stampar och inte kommer vidare, så saknas nästan alltid någon av dessa tre punkter i den personens liv. Även i mitt eget liv märker jag att perioder när jag försummar någon av dessa tre punkter så försvinner lätt mitt fokus, världen blir tråkigare, och Gud känns mer avlägsen.

Jag upplever också att det bör vara en balans mellan dessa tre punkter. Om jag är stark i två av dem men svag i en tredje så hjälper det inte särskilt mycket att stärka mig ytterligare i de två punkter som jag redan är stark i, men det hjälper väldigt mycket när jag förbättrar den punkten som jag är svag i. Det är viljan som räknas. Och den tid och energi du lägger ner på dessa tre punkter. Ju mer desto bättre.

Om du är en mer mogen kristen, med en starkare tro, och redan spenderar tid med Herren genom alla tre punkter, då är du mogen för nästa punkt: Gör Guds vilja! Fråga Gud hur han vill att du ska tjäna honom. Vi är kallade att älska Gud, att älska varandra och att göra lärjungar av alla folk. Det är allmänna kallelser som gäller oss alla. Dessutom, om du har ett villigt hjärta och växer i närhet till Gud så kommer han att ge dig specialuppdrag. Det är en väldigt speciell känsla när Gud använder oss på det sättet. Han ger en befallning, en längtan, ett uppdrag, specifikt för dig i den situation som du befinner dig i. Det kan vara en enkel liten uppgift eller en omfattande. Gör den! Det kommer du inte att ångra. Ju mer intensivt du gör det, desto mer kommer Guds närhet och kärlek och rike att sprudla inom dig. Om det är svårt att komma igång så ta hjälp av andra kristna vänner i din omgivning.

Jag skriver att denna fjärde punkt kommer efter de tre andra. Det går att argumentera för att den är minst lika viktig, och att man bör sätta igång att göra Guds vilja samma dag som man kommer till tro. Det ligger mycket sanning i det, absolut. Men jag tror att man bör ha de andra tre delarna i sitt liv också för att växa. Annars tröttnar man nog fort i gärningarna. Var inte rädd om någon troende vän leder dig ut på gator och torg för att berätta om evangeliet och hela sjuka mm redan första dagen du kommer till tro. Följ gärna med och hjälp till – det kommer att stärka dig i tron. Men fokusera gärna på de tre första punkterna och få lite stabilitet och trygghet i dem innan du själv aktivt kastar dig ut i det andliga kriget på gator och torg, eller säljer allt du äger och lämnar din familj för att missionera i Afrika.

En femte punkt, som hänger ihop med de andra, är att förkovra dig på olika sätt. Lär dig mer om vad andra människor har lärt sig om Gud och hans rike. Det kan du göra på många sätt. Du kan lyssna på vad andra kristna vänner har lärt sig, vad de kan undervisa dig om. Du kan lyssna på en predikan, i en kyrka eller på Internet. Du kan läsa böcker som visa äkta kristna har skrivit, lyssna på podcasts, videor mm som bygger upp och undervisar. Det kan vara livsberättelser från människor som kommit nära Herren, studier i speciella ämnen, teologi, apologetik, bibelstudievägledningar mm mm. Det är dock viktigt att du håller dig förankrad i Bibeln när du lyssnar på andra. Det finns tyvärr många författare och predikanter som är väldigt fel ute. Om du har en egen djup förankring i bibeln så löper du mindre risk att bli ledd fel.

Så, de fem punkterna är alltså:

  1. Läs bibeln
  2. Umgås med Gud genom bön och lovsång
  3. Umgås med andra kristna i små grupper
  4. Gör Guds vilja i ditt liv
  5. Lär av andra kristna troende

Sen finns det en del annat som kan hindra dig att växa närmare Gud också som du bör vara uppmärksam på i ditt liv. Finns det t.ex. någon medveten synd som du lever i? Dvs något som du vet är mot Guds vilja och som ligger som ett hinder mellan dig och Gud? Har du oförlåtelse i ditt liv? Dvs har någon gjort något orätt mot dig som gjort dig bitter? Försök i så fall bearbeta det med hjälp av Gud och någon nära kristen vän så att du kan förlåta den personen i ditt hjärta och gå vidare i din vandring med Jesus.

Jag märker tydligt i mitt liv att varje steg jag går närmare Gud, så går han två steg närmare mig.

Må Herren Jesus ge dig vishet och välsignelser i rika mått!

2 svar på ”Att växa i tro

  1. Jag håller med dig och kan berätta att när jag går igenom prövningar då tar känslorna över och jag blir i obalans . En annan punkt är att man pendlar mellan nåden och gärningar innan man når sin plats i kärleken. När Han är Herren i våra liv då följer vi efter Honom och är Hans lärjungar för evigt. När svårigheter kommer då kommer det gamla jaget och vill ta över, styra och ta honom bort från tronen i vårt liv och vi måste ständigt lämna oss vid hans fötter på korset.

  2. Hej Viviana. Tack för din kommentar. Jag håller med dig, och känner också så ibland. Men då är det bra att ha psalm 138 till hands: Gud är ALLTID med oss och älskar oss, oavsett vi upplever det eller inte. Även om vi skulle gömma oss i himlen eller i dödsriket eller ytterst i havet.

Lämna ett svar