Kristendomens kärna – Del 1

Kristendomens kärna – Del 1

Idag är det alltför få i Sverige som vet vad själva kärnan i kristendomen är. Det är det jag ska försöka förklara i denna text. Enkelt och kärnfullt.

Bakgrund

Det finns en stark kristen tradition i Sverige som lever kvar i vår kultur trots att landet sedan länge är mer eller mindre ”avkristnat”. Det gör att det lever kvar en hel del i vår kultur och vårt tankesätt från den tiden då kristendom var en stark och levande tro i landet, men med åren och utan rätt vägledning så har mycket av sanningen gått förlorad i traditionen. Talesätt, högtider och annat lever kvar men i förvrängd form. Mystiska sekter som lånat vissa drag från kristendomen har etablerat sig och sprider sina budskap vilket ytterligare förvirrar. Det jag beskriver här, och själv står för, bygger helt på bibeln och är den allmänna kristendom som så gott som alla större kyrkor och samfund bekänner sig till: katoliker, protestanter, grekiskt ortodoxa, pingstkyrkan, baptistkyrkan m fl.

Kristendomens kärna i ett enda ord – Jesus säger:

– Kom!

Kristendomens kärna i en mening

Välj att tro på att Jesus Kristus, Guds son, dog för våra synders skull så blir du förlåten för dina synder och får gåvan evigt liv i härlighet och gemenskap med Gud.

Kristendomens kärna i ett stycke

Gud är allsmäktig, kärleksfull och rättvis. Han har skapat oss människor, men alla vi människor har syndat mot Gud. Ingen av oss är helt skuldfri, det vet vi var och en av oss alltför väl. Alla synder måste straffas eftersom Gud är rättvis, och straffet är döden. Men Gud älskar oss. Var och en av oss! Därför har han gett oss ett alternativ: Han lät sin ende son, Jesus Kristus, själv Gud, bli människa, komma till jorden, låta sig torteras av människor och dödas på korset och därigenom ta på sig våra synder/skulder. Han dog för oss, i stället för oss. Därefter återuppstod han. Han tog vårt straff på sig. Det gör att var och en som väljer att tro på detta blir förlåten för sina synder genom Jesus Kristus och blir räddad från döden till evigt liv i härlighet och gemenskap med Gud.

Hur rör detta mig? Vad vill Gud mig?

Gud, din skapare, vill rädda dig från döden och bli din nära vän. Prata med Gud. Säg till honom ”Ja, jag litar på ditt löfte. Jag tar emot din förlåtelse för mina synder i Jesus Kristus namn. Jag tar tacksamt emot dina gåvor.” Säg så till Gud och mena det i ditt hjärta så kommer du omedelbart att ta emot gåvorna. Därefter blir ditt liv aldrig detsamma. Törs du det?

Luk 24:46-47

Det står skrivet att Messias ska lida och på tredje dagen uppstå från de döda, och att omvändelse och syndernas förlåtelse skall predikas i hans namn för alla folk, med början i Jerusalem.

Joh 3:16

Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.

Joh 5:24

Jag försäkrar er, att den som hör mitt budskap och tror på honom som har sänt mig, han har evigt liv. Han kommer inte att dömas för sina synder, utan har redan gått från döden till evigt liv.

Joh 14:1-3

Jesus sa: ”Var inte oroliga, utan lita på Gud, och lita på mig. I min Fars hus finns många rum, och jag går nu i förväg för att göra i ordning en plats för er. Lita på att det är så eftersom jag säger det till er. När allt är färdigt ska jag komma tillbaka och hämta er, så att också ni kan vara där jag är.”

Apg 16:30-31

Vad ska jag göra för att bli räddad? –Tro på Herren Jesus så blir du räddad.

1 Joh 4:9

Gud visade sin enorma kärlek till oss genom att sända sin enda Son till världen för att vi skulle få evigt liv genom det han gjorde för oss.

1 Joh 5:11-12

Och detta är vad Gud har intygat: att han har gett oss evigt liv och att det livet finns i hans Son. Den som lever i nära gemenskap med Guds Son äger livet, men den som inte lever i gemenskap med Sonen har inte livet.

Upp 1:17-18

Var inte rädd, jag är den förste och den siste, den som ger liv. Jag var död, men jag lever i evighet, och jag har nycklarna som ger mig makten att öppna de dödas värld och göra de döda levande igen.

Mat 4:19, Mat 8:22, Mat 9:9, Mat 19:21, Mar 1:17, Mar 2:14, Mar 10:21, Luk 5:27, Luk 9:59, Luk 18:22, Loh 1:43

Följ mig!

Upp 22:17

Kom!

Lämna ett svar